Connecting within

Inspiratie

Odisha’s 100: steun voor vrouwelijke leiders in India

De roots van Yoga inside liggen in India. Want ook al ben ik een echte Brabander: India heeft mijn hart gestolen en geopend, en in India ligt mijn yoga-basis. 

In juni 2019 las ik een oproep van Ineke Hurkmans om mee te doen met Odisha’s 100. Een initiatief van het Nederlandse The ZERO Hunger Project. Odisha’s 100 wil een einde maken aan de honger in Odisha, India. Want 1 op de 4 mensen met honger in de wereld woont in India. Hoewel de economie van India snel groeit, plukt niet iedereen daar de vruchten van: elke dag hebben 194 miljoen Indiërs te weinig eten, vooral op het platteland. En dat terwijl honger het grootste oplosbare probleem ter wereld is. Een grote kans om dit te veranderen ligt bij de vrouwelijke raadsleden op het platteland. In India bestaat een gemeenteraad namelijk door quota voor 50 % uit vrouwen. Het is prachtig dat zo’n 1,3 miljoen vrouwen dorpsraadslid zijn. Zij bepalen de lokale agenda en regelen voorzieningen voor hun dorp. In theorie dan. In de praktijk pakt het nog niet altijd zo uit. Want vrouwen staan in India nog vaak achteraan, en velen van hen zijn bovendien nog ongeletterd en van een lage kaste. Toch bereiken ze opzienbarende resultaten. Door training, door slim gebruik te maken van bestaande overheidssubsidies en met de nodige porties moed, doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen en samenwerking. Odisha’s 100 wil dit ‘empoweren’ ondersteunen, en zo honger de wereld uit helpen.

Dit initiatief sprak mij zó aan dat ik niet aarzelde en direct besloot met Ineke mee te doen. Ineke heeft nu een ‘tribe’ om haar heen verzameld’. Samen (uiteindelijk gaan we met 10 prachtige mensen zijn) zijn we nummer 26 van Odisha’s 100. Dit betekent dat ieder van ons 5 jaar lang jaarlijks € 500,00 investeert in het vrouwelijk leiderschap in India.

Ik ben zo trots en dankbaar dat ik dit kan doen!

Er zijn op het moment dat ik dit schrijf nog een paar plekjes over in onze tribe. Dus ben je ook geïnspireerd geraakt en wil je met ons meedoen? Neem dan contact met me op voor meer informatie.

*update: inmiddels is onze tribe vol!*

Yoga inside investeert met Odisha’s 100 in vrouwelijk leiderschap in India

Inspiratie • Impact • Investeren • odishas100.nl

Odisha’s 100 is een initiatief van The Hunger Project